Skandinaviens ledande butik för tapeter och textilier

Färgtapet & Byggfärg

Skillnaden mellan färgtapet & Byggfärg

Väggar ger mycket intryck i ett rum. Genom att ändra färg eller mönster på dina väggar kan du skapa ett helt nytt intryck och det finns en del alternativ när det gäller just väggar. De två huvudsakliga alternativen är att antingen tapetsera eller att måla. Dess skiljer sig märkbart åt, både till resultatet och till processen. Ska du köpa tapeter eller gå till en färgbutik och köpa målerifärg?

Att tapetsera

Att tapetsera är ett bra sätt att skapa enhetligt intryck på. Färgtapeter är ett bra alternativ och du kan tydligt avgöra om du gillar färgen, innan tapeterna har fästs på väggarna. En av de stora fördelarna med att tapetsera är att du har många valmöjligheter. Även om du inte vill ha mönstrade tapeter finns ett stort sortiment av olika ytmönster och teckningar, trots att färgen kan vara helgjuten. På så vis kan du skapa ett enhetligt resultat utan att intrycket blir platt.

Nackdelar med att tapetsera själv kan vara att det är svårt att få till ett snyggt resultat. Om du använder dig av omönstrade färgtapeter är det inte lika viktigt att lägga tapetremsorna i perfekta linjer bredvid varandra. Det kan dock vara svårt att undvika luftbubblor och kladd med tapetklistret.

Att måla

Att måla är ett mer amatörvänligt alternativ. Det är inte lika pyssligt att måla som att tapetsera men man bör ändå ha i åtanke att måleri kan vara tidskrävande. Det bygger på relativt enkla principer men man bör vara tålmodig och villig att måla fler än ett lager, då detta ofta krävs. Att måla är i regel billigare men detta beror givetvis på vilken typ av färg du väljer i din färgaffär.

Man bör ha i åtanke att det kan vara svårt att skapa ett jämnt resultat om man ska måla större ytor. Solen utgör en stor faktor här och det spelar stor roll hur dagsljuset faller på väggarna, alla tider på dygnet. 

Fördelar och nackdelar

De huvudsakliga fördelarna med tapeter:

  • Många valmöjligheter
  • Många kombinationsmöjligheter
  • Möjlighet att se resultatet innan jobbet är utfört

Huvudsakliga fördelar med färg:

  • Enkelt att göra själv
  • Billigare
  • Färre steg i processen

Som vi kan se finns det fördelar med båda alternativen. Vi på Tapetorama hjälper dig gärna med tapeter, färg, gardiner och annat som involverar inredning.

Besök butiken för att se vårt fulla sortiment


Hitta hit